Audio
Video
PC računala
Mobilni telefoni
Elektronika
Kućanski aparati
Novosti
 

Suočavanje s virusima i malicioznim softverom

Na zapadu ništa novo je klasična novela o gubitku nevinosti i idealizma. Na sličan način, računalo koje ima virus može uzrokovati gubitak vaše lažne slike o sigurnosti e-maila i pretraživanja Interneta. Tamo vani na vas vreba opasnost.

Virusi su različiti tipovi zlonamjernih programa koji mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja datoteka i programa na vašem računalu. Virusi su podskup nečega što se zove “malware” što je opći naziv za vrste opasnosti kojima je namjera da kompromitiraju računalni sustav. Glavne kategorije malwera su virusi, crvi i Trojanski konji, od kojih postoje mnogo različitih podvrsta.

 

Računalni virusi i programi stvoreni s zlim namjerama zakačeni su na druge programe. Oni su sposobni da se sami kopiraju od računala do računala. Oni se zovu virusi zbog načina na koji slijede svoje biološke kopije. Baš kao i biološki virusi imaju raspon od bezopasnih do smrtonosnih, i mogu se brzo širiti i umnožavati; računalni virusi mogu biti neškodljivi i u mnogim slučajevima mogu uništiti računalni sustav ili srušiti mrežu na vrlo brz način.

Računalni crvi sami se umnožavaju i putuju kroz računalnu mrežu ili preko Interneta.

Trojanski konji su zlonamjerni programi koji prevare korisnika da pomisle kako je to bezopasni program, dok je u stvarnosti opasan program koji je ugrađen unutar drugog programa. Kad pokrenete originalni bezazleni program, program Trojan se isto tako pokrene. Trojan može ukrasti lozinke ili preuzeti kontrolu nad računalom.

Većina malware programa ulazi u računalo preko e-mail privitka. Igrice skinute s Interneta i namjenski programi za dijeljenje datoteka su ozloglašena jer sadrže malware. Jedna od najboljih metoda za zaštitu od donošenja virusa u vaše računalo i mrežu poduzeća je ta da budete vrlo oprezni kod otvaranja e-mail privitaka.  Ako primite privitak koji niste očekivali, posebno od nekog nepoznatog, najbolji savjet je da ga ne otvarate.

Neki simptomi malwera i virusa uključuju:

  • Računalo počinje znatno sporije raditi.
  • Datoteke počinju nestajati.
  • Računalo se ruši iz nepoznatih razloga.

I ponekad, nema simptoma!

Ako ste pomislili da je u vašem računalu malware, nemojte ga sami pokušavati popraviti. Odmah pozovite odjel za pomoć u poduzeću.

Jedan od najboljih načina za obranu od malwera je anti-virusni softver. Vaš informatički odjel je vjerojatno instalirao anti-virus softver na vaše računalo, ali nemojte se oslanjati samo na softver. Druga važna obrana je da budete vrlo oprezni kad pokrećete ili instalirate programe na svoje računalo. Evo nekoliko načina da izbjegnete malware:

Budite svjesni virusa opasnosti za sigurnost. Ako previdjeli takvu vrstu problema, vjerojatno ćete postati žrtva

Provjerite ima li vaše računalo učitan anti-virusni softver. Provjerite sav skinuti softver i e-mail privitke prije upotrebe.

Budite oprezni kod otvaranja e-mail privitaka. To je posebno važno ako ne poznate pošiljatelja.

 
    

 
 
 

 

 

Copyright © 2007 Tehnomagazin.com
Terms & Conditions                                        Privacy Policy                                                Impressum