Audio
Video
PC računala
Mobilni telefoni
Elektronika
Kućanski aparati
Novosti
 
CRT monitor

Tehnologija CRT (katodna cijev) ekrana je izmišljena prije 100 godina i do danas je uveliko usavršena.

Unutar katodne cijevi u boji, tri elektronska topa izbacuju snop elektrona na ekran. Maska blokira elektrone tako da snop pogađa samo crveni fosfor na ekranu, kao što i snopovi s drugih topova pogađaju samo zelene ili plave fosforne točke. Kontrolom pozicije snopova i kao brzo se oni uključuju i isključuju, CRT možete kreirati piksele različitih veličina, tako da može proizvoditi različitu rezoluciju s malim gubitkom kvalitete slike.

 
 

Rezolucija

Svi novi CRT monitori su sada multisync ili višefrekvencijski monitori, tako da mogu prikazivati različite rezolucije pri različitim frekvencijama osvježavanja. Evo liste kratica nekih rezolucija koje se obično koriste:

  • SVGA = 800x600
  • XGA = 1024x768
  • SXGA = 1280x1024
  • UXGA = 1600x1200

Premda su veliki i obliku sanduka, CRT monitori su jeftini i neophodni za neke zadatke kao što je uređivanje videa, grafike, igranje ili primjena u medicini.

Evo dobrih i loših strana CRT monitora:

Relativno su jeftini, imaju neograničeni kut gledanja. Uglavnom imaju dobar prikaz boja i pokretne slike se ne razmazuju. Nema treperenje zbog problema sa sinkronizacijom signala. Mogu prikazati različite rezolucije slike s relativno malim gubitkom kvalitete.

Loše strane su njihova težina i nezgrapnost. Energetsko su neefikasni. Relativno su teški posebno kod većih veličina ekrana.

Pikseli nisu jasno definirani na bilo kojoj rezoluciji. Manja površina za prikaz (LCD od 15 inča je ekvivalent CRT monitoru od 17 inča). Frekvencija osvježavanja treperi ispod 75 Hz; treperenje je jače kod većih monitora.

Jače je niskofrekventna elektromagnetsko zračenje nego kod LCD-a. Gotovo je nemoguće dobiti savršenu geometriju ekrana, posebno kod ravnih ekrana i gotovo je nemoguće dobiti savršenu konvergenciju crvene, zelene i plave zrake na svim dijelovima ekrana.

 
    

 
 
 

 

 

Copyright © 2007 Tehnomagazin.com
Terms & Conditions                                        Privacy Policy                                                Impressum