Audio
Video
PC računala
Mobilni telefoni
Elektronika
Kućanski aparati
Novosti
 

Laserski printer u boji

Brzi i cijenom pristupačni. Očekuje se da će prodaja laserskih printera porasti za 20% godišnje, dok će prodaja crno bijelih laserskih printera ostati na istoj razini.


Ono što se događa s tehnologijom laserskih printera u boji  analogno je povijesti inkjet printera, ali na manjoj razini. U nekoliko godina, postoji šansa da će laserski printeri u boji nadmašiti jednobojne printere u prodaji.

Izvan uobičajene razlike između laserskog printera u boji i crno bijelog, postoji druga važna razlika unutar kategorije modela u boji: jednoprolazni nasuprot višeprolaznih. Kod jednoprolaznog, stranica jednom prolazi preko sva četiri tonera koji isporučuju četiri osnovne boje (cyan, magenta, žuta i crna) što ubrzava tiskanje. S višeprolaznim, isti list papira putuje dužim putem, prolazeći kroz uzastopne faze tiskanja (jednom za svaku boju). Višeprolazni  teoretski smanjuju cijenu printera, zato jer je samo jedan bubanj za sve tonere, dok jednoprolazni trebaju bubanj za svaku boju tonera. Ali naravno, vrijeme tiskanja u boji je najmanje četiri puta duže s višeprolaznim printerem.

 

Usporedba između laserskih i inkjet printera

Kad je riječ u tiskanju složenih dokumenata u boji kao što su slike ili grafika s velikim postotkom pokrivenosti, laserski printeri su značajno brži. To je zato jer složenost dokumenta ne pravi veliku razliku u izračunavanju  vremena tiskanja – rad koji laserska zraka čini unutar printera je otprilike isti. S inkjet printerima, na drugoj strani, rezultat ovisi o postotku pokrivenosti stranice koju treba ispisati. Brzina može varirati od 20 stranica u minuti za tekst u draft kvaliteti – brže od većine početnih i srednjih modela laserskih printera – do nekoliko minuta za jednu stranicu kad se tiska fotografija. Laserski printer u boji ima prednost više ili manje konstantnih rezultata. Brojke koje smo izmjerili su bliže tvrdnjama proizvođača nego u slučaju inkjet modela.

Postoji druga predrasuda koju je teško pobiti. Premda je to i dalje doista točno prije nekoliko godina, razvoj inkjet printera s odvojenim spremnicima za tintu, je značajno snizilo troškove ispisa. Stranica ispisana na inkjetu košta između jednog i pet centi ovisno o modelu, što je istovjetno onome što nudi laser. Više ili manje je također točno za ispis u boji i na kraju nema razlike između troška po stranici između te dvije tehnologije, iako se može vrlo razlikovati od jednog do drugog modela.

Istina je da se inkjet printeri hvale boljom kvalitetom kad se ispisuje fotografija, ali to je zato jer tinta bolje paše fotografijama i posebno zato jer se koristi premazani papir koji stvara ”photo quality” rezultat. Laserski printeri su napravili napredak i sada mogu dati tekst i grafiku u boji koja je gotovo identična kvaliteti inkjet printera – barem na običnom papiru.

Premda laserski printeri imaju više pokretnih dijelova i zato su više skloniji  kvarovima, inkjet modeli se brže troše – posebno glave za tiskanje i kvaliteta ispisa im se smanjuje s vremenom. Na laseru, mnogo je jednostavnije (premda puno skuplje) zamijeniti određene dijelove, kao što je bubanj ili fuser i obnoviti printer na njegove originalne performanse.

 

    
 
 
 

 

 

Copyright © 2007 Tehnomagazin.com
Terms & Conditions                                        Privacy Policy                                                Impressum