Audio
Video
PC računala
Mobilni telefoni
Elektronika
Kućanski aparati
Novosti
 

Trajno brisanje podataka s hard diska

Jedna od mogućnosti računala je sposobnost da vrati izbrisanu datoteku. Čak iako je datoteka bila izbrisana, moguće ju je vratiti.

Oporavak izbrisane datoteke je moguće pošto sistem fizički ne izbriše datoteku; on jednostavno označi njeno mjesto pohrane kao dostupno. Niti onda, čak i ako formatirate disk, mnogo podataka i dalje se može povratiti.

 

Mogućnost povrata izbrisanih datoteka ima reverzne nuspojave; podaci za koje se pretpostavlja da su izbrisani mogu vječno postojati. Isto kao što je snimanje rezervnih kopija ključno, važno je znati kako da učinkovito izbrišete datoteke ili kompletno izbrišete hard disk. Najvažnije je spriječiti neovlašteno odavanje podataka; posebno ako medij sadrži povjerljive informacije. To je istina bilo da govorimo o hard disku, disketi, Zip disku ili čak magnetnim vrpcama za rezervne kopije.

Ako želite biti sigurni da treća strana ne može povratiti izbrisane podatke, najbolji način da to uradite je da demagnetizirate medij. Demagnetiziranje se radi upotrebom posebnog hardvera (Hard Disk Drive Eraser) i podvrgavanjem medija jakom elektromagnetskom polju i trajnim brisanjem podataka nađenih na mediju za pohranu .   (demagnetiziranje ne radi na WORM optičkom pogonu ili CD-ROM-u.)

Druga metoda koja se koristi je pisanjem preko ili popunjavanje ništicama. To uključuje uzastopno pisanjem nasumičnih podataka na pogon, čineći podatke nepovratnim. To se radi pomoću posebnog softvera.

Najdjelotvornija metoda je stvarno uništenje memorijskih medija. Da bi uništenje bili zaista djelotvorno, medij se mora kompletno uništiti. Nije dovoljno samo udariti hard disk nekoliko puta čekićem ili ga ispustiti na pod.

Ovo poglavlje se bavi medijima koji su pod vašom kontrolom. Međutim, ako druga strana kontrolira medij ili datoteke koje želite izbrisati na serveru poduzeća, tada malo možete učiniti. To je pogotovo istina za e-mailove koji se nalaze na udaljenim serverima ili ako je vaš polazni direktorij spremljen na udaljenom serveru poduzeća.

Kad želite uništiti podatke, zapamtite ove pojedinosti:

Budite svjesni da prosto brisanje ili formatiranje uistinu ne očisti medij. On može zauvijek ostati ukoliko se ne aktivno ne izbriše.

Za učinkovito i stalno brisanje datoteka, morate upotrijebiti poseban hardver i softver.

Malo toga je što možete učiniti ako se podaci koje želite trajno izbrisati nalaze na udaljenom serveru. Ako je zaista važno da su izbrisani, provjerite to sa svojim IT odjelom.

 
    

 
 
 

 

 

Copyright © 2007 Tehnomagazin.com
Terms & Conditions                                        Privacy Policy                                                Impressum