Audio
Video
PC računala
Mobilni telefoni
Elektronika
Kućanski aparati
Novosti
 

LCD monitor

LCD ili ekran s tekućim kristalima (također se zovu i flat panel ili flat screen), su tanki sendvič stakla između kojih se nalazi materijal od tekućih kristala. Kad se izlože električnoj struji, molekule tekućeg kristala mijenjaju orijentaciju tako da provode ili blokiraju svijetlo, što na kraju stvara sliku.

Svaki piksel je sastavljen (u većini slučajeva) od crvenog, zelenog i plavog subpiksela. Većina LCD monitora također ima ugrađene TFT tranzistore unutar panela kako bi se reduciralo miješanje signala između piksela i poboljšala stabilnost slike.

Kod kupnje LCD monitora neke pojedinosti i mogućnosti su važnije od drugih. Evo nekoliko važnih stvari:

 

Omjer širine i visine slike

Standardne proporcije širine i visine slike na monitorima su 4:3, ali neki novi monitori imaju širi format: 16:9 ili 16:10 i dizajnirani su za gledanje filmova ili HDTV-a u širokom formatu, a veliki ekrani od 22 inča mogu prikazati dvije A4 stranice u punoj veličini. Napominjemo da 17-inčni wide-format  monitor ima istu vertikalnu dimenziju i broj vertikalnih piksela kao i normalni monitor od 15 inča, tako da ćete imati 120 posto veću površinu od monitora veličine 15 inča.

Standardni panel od 17 inča ima 130 posto veću površinu od standardnog monitora od 15 inča.

Omjer kontrasta je razlika između jačine svjetla bijelog i najtamnijeg crnog. Ovaj omjer proizvođaču obično preuveličavaju. Monitori s većim omjerom trebaju imati bolji prikaz boja.

Konektori

LCD monitori su digitalni uređaji i moraju pretvoriti analogni signal (VGA) prije nego ga prikažu na ekranu. Grafičke kartice s digitalnim veznim sklopom (DVI) mogu direktno poslati signal u digitalnom formatu na ekran – bez potrebne konverzije. Većina LCD-a dolaze s analognim ulazom (konektor ima oblik slova D i ima 15 pinova u poredanih u tri kolone, poneka ima oznaku D-sub), neki imaju oba konektora a neki imaju samo digitalni ulaz.

Kako bi iskoristili mogućnost digitalne konekcije vaša grafička kartica mora imati DVI-I ili DVI-D konektor i DVI kabel. DVI-D se odnosi na samo digitalnu vezu, dok DVI-I znači da konektor prenosi i digitalni i analogni signal.

Monitori koji imaju dvostruki DVI ulaz, mogu prikazivati sliku s više od jednog računala bez prespajanja kabela. Signal s određenog računala s bira pomoću jedne tipke.

Mnogi LCD monitori imaju i USB priključak. To nije hub s napajanjem, nego jednostavno zgodni priključak za priključivanje miša, tipkovnice ili nekog USB uređaja za prijenos podataka. On ujedno smanjuje broj kablova prema računalu. Postoji i monitori s bežičnim povezivanjem, Viewsonic Airpanel koji koristi  Smart Display tehnologiju za bežično povezivanje s računalom.

Svjetlina

Veličina jačine svjetla koju monitor može proizvesti. Osvjetljenje se označava u kandelima (cd/m²).jačina od 200 do 250 je u redu za većinu zadataka, dok za TV i filmove je potrebna jačina od 500 cd/m².

Vrijeme odziva

To se odnosi na to kako brzo pikseli mogu mijenjati boju, mjereno u mili sekundama (ms), što je manji broj to će brže pikseli mijenjati boju i time smanjuju efekt duhova i kontura na slici kod prikaza pokretnih slika. Maksimalni odziv od 12ms do 15 ms u cijelom spektru boja je potreban za igranje ili gledanje televizije bez zamućenja na slici.

Rezolucija

Svi LCD monitori zapravo imaju samo jednu određenu rezoluciju. To je fizički broj horizontalnih i vertikalnih piksela koji čine matricu na LCD ekranu. Ako postavimo na računalo da prikazuje nižu od ove rezolucije, na ekranu ćemo vidjeti manje područje za prikazivanje slike ili će on morati napraviti ekstrapolaciju.

Ekstrapolacija će zajedno pomiješati višestruke piksele kako bi proizveo sličnu sliku koju bi monitor trebao prikazati kad bi prikazivao u zadanoj rezoluciji, što će se rezultirati kao mutna slika.

Portret i pejzaž

Neki LCD monitori se mogu okretati vertikalno (Landscape mode)  ili horizontalno (Potrait). Ova mogućnost može biti korisna kod stolnog izdavaštva, surfanja na webu ili gledanja velikih proračunskih tablica.

Evo zadanih rezolucija za uobičajene monitore:

  • 14-15": 1024x768 (XGA)
  • 17-19": 1280x1024 (SXGA)
  • 20"+: 1600x1200 (UXGA)
  • 19” (Widescreen): 1440x900 (WXGA+)
  • 20” (Widescreen): 1680x1050 (WSXGA+)
  • 24” (Widescreen): 1920x1200 (WUXGA)
  • 30” (Widescreen): 2560x1600

Kut gledanja

             

Fizička struktura LCD piksela uzrokuju mijenjanje osvjetljenje i boje kad se pomakne pogled iz jednog kuta u odnosu kad se direktno gleda na ekran. Bolji je što veći kut gledanja, osim ako iz sigurnosnih razloga ne želite da drugi vide vaš ekran.

Prednosti i mane

LCD monitori koštaju više od CRT monitora iste veličine, ali nude nekoliko značajnih prednosti kao što su:

Tanki su i moderni, troše malo energije, relativno su lagani posebno kod većih ekrana, imaju oštru sliku i veću površinu ekrana (LCD ekran od 15 inča je ekvivalent ekranu od 17 inča CRT monitora). Nema treperenja slike zbog frekvencije osvježavanja pa se time smanjuje i zamor očiju. Malo ili nikakvo niskofrekventno elektromagnetsko zračenje u usporedbi s CRT monitorom.

LCD ekrani su relativno skuplji, lomljivi su i imaju ograničen kut gledanja. Prikaz boja može biti ograničen ili nedosljedan. Pokretne slike se mogu razmazivati. Slika može treperiti zbog nemogućnosti da se ispravno sinkronizira sa signalom. Kvaliteta slike je jako smanjena kada monitor radi u rezoluciji koja nije izvorna zbog toga što se slika mora postaviti u razmjer kako bi se prilagodila strukturi fizičkih piksela.

 
    

 
 
 

 

 

Copyright © 2007 Tehnomagazin.com
Terms & Conditions                                        Privacy Policy                                                Impressum