Audio
Video
PC računala
Mobilni telefoni
Elektronika
Kućanski aparati
Novosti
 

Hard disk

Danas hard disk ima iznenađujući kapacitet s dolaskom okomitog magnetskog snimanja njihov sadašnji kapacitet je 1500GB (1.5TB). Kao i uvijek, disk kojeg danas kupite dat će vam više gigabajta za manje novca nego što ste mogli kupiti prije godinu dana.

To povećanje kapaciteta memorije čini mogućim i ekonomičnim pretvaranje vašeg PC-a u snažnu multimedijalnu mašinu s izobiljem mjesta za spremanje vaših digitalnih fotografija, digitalnih glazbenih datoteka i čak onih beskrajnih video datoteka s vašeg digitalnog kamkordera ili sa TV tuner kartice. Jedan hard disk može spremiti blizu 100 dvoslojnih DVD-a.

 

Vanjski i unutarnji diskovi

Kod kupnje diska, vaša prva odluka da li ići na vanjski ili unutarnji. Unutarnji se montira unutar kućišta PC-a i spaja se direktno na matičnu ploču ili preko interface kartice. Vanjski disk, koristi isti osnovni mehanizam, ali je smješten u kućište koje je spojeno s vašim PC-om preko USB 2.0, FireWire veze ili eSATA sabirnice. Također se može nabaviti vanjski NAS uređaj koji se spaja preko etherneta, u pravilu na vaš ruter. Vanjski disk se može zajednički koristi na više PC-a i spremiti na sigurno mjesto kad se koristi kao medij za sigurnosnu kopiju podataka ili backup.

NAS uređaj omogućuju jednostavan pristup sa bilo kojeg PC-a koji je spojen na vašu mrežu i može biti smješten na relativno sigurnom mjestu. Oni također omogućuje pristup printerima ili Internetu tako da lako možete preko mreže dijeliti pisač  ili pristupati datotekama s bilo koga mjesta na Webu.

Najveća mana NAS uređaja je potreba da prenosite podatke preko etherneta, u pravilu TCP/IP protokolom; što uglavnom čini NAS najsporijom opcijom.

Razlika između IDE i SATA konektora na hard disku

Unutarnji disk se obično pojavljuje u dva oblika: PATA (Parallel Advanced Technology Attachment, obično se zovu IDE pogoni) i SATA (Serial ATA). SATA je novije sučelje (ako vaš PC podržava tu vezu). SATA diskovi ne zahtijevaju da namještate kratkospojnike kao kod PATA pogona; njihovi tanji kablovi manje ograničavaju  protok zraka unutar PC-a i lakše ih je spajati. SATA diskovi su ponekad malo brži nego PATA pogoni, ali su često performanse gotovo identične ; nećete vidjeti dramatične razlike u performansama  ukoliko ne spojite pogone u RAID (Redundant Array of Independent Disks) postavci.

Ipak morate provjeriti da li će SATA pogoni biti podržani na matičnim pločama na PC računalima koje ćete nabaviti u budućnosti, s obzirom da PATA možda neće biti.
 

Kapacitet

Čak i relativno jeftina PC računala dolaze s hard diskovima s najmanje 250GB, što je daleko više mjesta nego što trebate za operacijski sustav, namjenske programe i nekoliko godina e-mail poruka i dokumenata. Kapacitet je važan za ljude koji arhiviraju ili uređuju digitalne fotografije ili digitalni zvuk ili video sadržaj. Video može zauzimati puno prostora: na primjer sadržaj MiniDV trake iz kamkordera u trajanju od jednog sata može zauzeti 13 GB. Ako želite više kapaciteta unutar vašeg desktop računala zapamtite da većina PC kućišta imaju prostor za najmanje dva unutarnja diska, dok big tower uglavnom primaju i više disk pogona. Obično ćete uštedjeti ako naručite dva pogona od 250 GB umjesto jednog od 500GB. Vanjski direktno spojeni pogoni dolaze u kapacitetima do 750GB za pojedini pogon i 1 terabajt za dva pogona od 500GB povezanih u RAID 0 postavci.

Prenosivi vanjski diskovi koji se koriste u notebooku veličine 2.5 incha ili 1.8 incha, su trenutno maksimalne veličine do 160GB. NAS box imaju raspon od 160GB do 750GB, dok profinjeniji višestruki pogoni mogu biti konfigurirani u varijantama za veći kapacitet do 3 TB. Generalno govoreći, mudro je ići na što veći kapacitet  koji si možete priuštiti, posebno u dijeljenim mrežama pogona koje će korisnici prije popuniti.

RAID postavke

Kako bi se dobile brže performanse, vrhunska desktop računala i višestruki NAS pogoni često koriste RAID. RAID 0 je najčešća postavka, dijeli podatke preko višestrukih pogona za brži rad.  Nedostatak je ako jedan od pogona prestane raditi, podaci na svim pogonima će se izgubiti – zato je potrebno raditi sigurnosne kopije podataka.

Za sustave koji si ne mogu priuštiti prekid rada, često se koristi RAID 1 na koje se podaci upisuju redundantno ili zrcali podatke na više pogona. Ako jedan pogon zataji, sustav može nastaviti raditi s ispravnim diskom sve dok ne instalirate novi disk pogon ili popravite sustav. Nedostatak ovog pristupa je što se upotrebljivi kapacitet  onoliko velik koliko je najmanji pogon koji se koristi – dva pogona od 250 GB uparena u RAID 1 daju 250 GB prostora za spremanje a ne 500GB i jedan disk od 250GB uparen s diskom od 200GB daje kapacitet od samo 200GB.

 

Po pravilu RAID box s dvostrukim pogonom nudi izbor RAID 0 ili RAID 1. Višestruki pogon direktno spojen ili spojen preko mreže uglavnom su komplementarni osnovnim RAID razinama RAID 5 ili RAID 10 (kombinacija RAID 1 i RAID 0).

Također možete postaviti RAID na vašim unutarnjim pogonima; međutim vaša matična ploča ili dodani kontroler za disk pogone mora podržavati RAID.

 
    

 
 
 

 

 

Copyright © 2007 Tehnomagazin.com
Terms & Conditions                                        Privacy Policy                                                Impressum