Audio
Video
PC računala
Mobilni telefoni
Elektronika
Kućanski aparati
Novosti
 

Grafička kartica

Proizvođači  grafičkih čipova poboljšavaju hardver svakih 6 mjeseci, uglavnom kako bi omogućili razvoj složenijih i realističnijih PC igrica. Ali igrice nisu glavni razlog za novu grafičku pločicu. Mogućnosti kao što su podrška za dva ili više monitora, DVI priključci (za digitalne LCD monitore) i ugrađeni TV ili FM radio tuner i video konektori kao što su S-Video i komponentni priključak su drugi razlozi za nadogradnju.

Današnje grafičke kartice dolaze s PCI Express sabirnicom za uključivanje u PCI Express slot na novijim PC računalima i s AGP sabirnicom za uključivanje u AGP slot na starijim PC računalima. Ne možete uključiti PCI Express karticu u AGP slot ili obrnuto. 

PCI Express grafičke kartice prenose podatke brže od AGP ploča (teoretski 16X nasuprot 8x) i većina novih ploča su samo PCI Express.

 

Današnji grafički procesori mogu uspješno obrađivati full-motion 3D video, zahvaljujući  naprednim grafičkim procesorima (GPU). Većina grafičkih procesora za stolna računala su razvijena u dvije kompanije: nVidia i ATI. Što je brža vaša grafička kartica to će se brže prikazivati grafika na vašem računalu.

Kako brzo grafička kartica može izvoditi grafiku za računalne igrice može se vidjeti iz podatka o broju slika u sekundi. Grafičke kartice s 3D efektima, kao što su sjenčanje piksela, transparentnost ili dinamičko osvjetljenje su izazov za karticu i na taj način se smanjuje broj slika u sekundi.

Igranje na velikom ekranu (na rezoluciji od 1600x1200) i s uključenim antialias filterom (mogućnost izglađivanja rubova grafike).

Jeftinije grafičke kartice dobro rade posao na starijim igricama. Međutim grafičke kartice mogu proizvesti veći broj slika u sekundi na srednjoj rezoluciji ekrana i podržavaju brzine prikaza slika s kojim se može igrati. Za igranje DirectX9 igrica, poželjeti ćete čip koji podržava DirectX9 za hardversko ubrzanje.

Kada koristite vaš PC na intenzivnim grafičkim aktivnostima, ako što su igranje igrica ili obrada videa, informacije koje su neophodne za prikazivanje slike su privremeno spremljene u grafičkom RAM-u.

Potrebno vam je puno namjenskog RAM-a kako bi mogli raditi s današnjim igricama s složenim teksturama. Što je igrica ili slika koju vidite složenija to više memorije trebate. Većina jeftinijih kartica dolaze s najmanje  128MB GDD3 SDRAM-om. (GDD3 RAM je memorija s velikom brzinom). Microsoftov minimalni zahtjev za Windows Vista Aero Glass grafiku zahtjeva minimalno 128MB na grafičkoj kartici. Kvalitetnije kartice i snažnije kartice nude 256MB do 512MB RAM-a.

Za starije igrice, dovoljno je 128Mb, premda neće imati dovoljnu brzinu na novijim igricama i na rezoluciji većoj od 1600x1200 piksela. Za takve zahtjeve, najbolje je da nabavite karticu s najmanje 256MB video memorijom.

 

Današnje igrice ne zahtijevaju puno više od toga, ali se možete odlučiti za više memorije radije nego da se suočite s ponovnom nadogradnjom kada se pojave nove igrice koje zahtijevaju više memorije.

Neki grafički čipovi koji su ugrađeni na matičnu ploču PC-a (ili na laptopu) koriste glavnu memoriju , smanjujući količinu memorije koja je dostupna operacijskom sustavu. Jeftinija računala s manje snažnim procesorom, kao što je Intelov Celeron, često imaju integrirani grafički podsustav. Premda PC računala koja koriste taj integrirani čip prihvatljivo rade svoj posao na poslovnim aplikacijama, njima nedostaje memorije za bolje igrice.

Dva priključka za monitor

 

Sve novije grafičke kartice nude dva priključka za monitor. Neke nude jedan DVI (digitalni) i jedan VGA (analogni) priključak. Neke nude dva DVI priključka. DVI daje najčišći signal za digitalni LCD display. Na VGA (D-sub) priključak se priključuju različite vrste monitora, posebno stariji tipovi. Na DVI priključak možete spojiti VGA monitor ako imate DVI – VGA adapter.

Poboljšana reprodukcija videa

Novije grafičke kartice imaju tehnologiju (na primjer ATI Avivo i nVidia Pure Video) koja poboljšava reprodukciju DVD video signala, posebno na rezoluciji visoke definicije. Slično kao i kod vrhunskih DVD playera, Avivo ili PureVideo grafičke kartice mogu ukloniti smetnje na slici i postaviti je da bude u  razmjeru s vašim monitorom.

S – video izlaz i ulaz

S-video priključak vam omogućuje da pošaljete video signal na TV prijemnik, projektor, VCR ili na monitor ili uređaj za snimanje.

S-video priključak vam dozvoljava da dovedete video signal u vaše PC računalo iz video kamere ili videorekordera. Ako na vašoj grafičkoj kartici nađete naziv VIVO (Video In Video Out) to znači da vaša kartica ima video ulaz i video izlaz na jednom konektoru. Najnovije kartice imaju i HDTV-out.

Kompozitni ulaz i izlaz

Kompozitni priključak ima istu funkciju kao i S-video priključak, ali isporučuje video signala koji je primjetljivo slabiji u kvaliteti nego S-video priključak. Međutim, kompozitni priključka je pogodan za starije uređaje koji nemaju S-video priključak. Mnoge grafičke kartice koje imaju S-video priključak također imaju i S-video - kompozit adapter kabel.

 
    

 
 
 

 

 

Copyright © 2007 Tehnomagazin.com
Terms & Conditions                                        Privacy Policy                                                Impressum