Audio
Video
PC računala
Mobilni telefoni
Elektronika
Kućanski aparati
Novosti
 

Bluetooth

Kao Wi-Fi, Bluetooth tehnologija se temelji na radio prijenosu, bežičnoj tehnologiji.

Ona je razvijena kao zamjena za kablove koji mnogi uređaji koriste za međusobnu komunikaciju, ali zapravo nisu namijenjeni za Internet zato jer rade na puno manjoj brzini nego Wi-Fi – 0,721 megabita po sekundi (Mbps) za Bluetooth nasuprot 11 Mbps za 802.11b Wi-Fi i ima puno manji domet: samo 10 metara nasuprot 50 metara za 802.11b.

Bluetooth učinkovito zamjenjuje kablove s sporim prijenosom podataka. Na primjer, neki mobilni telefoni zamijenili su svoje slušalice povezane žicom s bežičnim Bluetooth slušalicama. Na taj način vaš telefon može ostati u vašoj torbici, ručnom kovčežiću ili džepu dok hodate ulicom i razgovarate sa svojim nevidljivim prijateljem. Bluetooth također dobro radi s tipkovnicama i miševima zato jer lako upravlja relativno malim količinama podataka prenesenim između ulaznih uređaja i računala.

 

Međutim, Bluetooth je postao puno više nego tehnologija koja eliminira kablove. On isto tako omogućuje “ad hoc” umrežavanje. Laptop računala s Bluetooth tehnologijom postaju međusobno svjesna kad dođu u određeno opseg, dozvoljavajući vam da postavite svoju vlastitu Bluetooth mrežu. Ako dođete u radijski domet printera s aktiviranim Bluetoothom, iznenada će vaš uređaj imati mogućnost da ispisuje! Možete ispisivati s vašeg mobilnog telefona, laptop ili PDA računala.

To ad hoc, privremeno umrežavanje događa se automatski jednom kad se uređaji spare ili ovlaste za pristup i međusobno korištenje usluga. Nakon sparivanja uređaja, oni će se “auto-magično” rukovati i sretno zajedno raditi sve dok su unutar međusobne bežične čujnosti.

Zapanjujuća primjena je pretvaranje vašeg mobilnog telefona u modem za laptop. Ali prvo, oba uređaja moraju imati aktiviran Bluetooth.

 

Povezivanje Bluetooth mobilnog telefona i laptopa

1.  Aktivirajte Bluetooth opciju na mobilnom telefonu. Bluetooth koristi baterijsko napajanje, pa treba biti uključen samo kad je potreban.

2.  Učinite vaš mobilni telefon vidljivim izborom odgovarajuće komande (ponekad nazvana Show Phone) u vašem Bluetooth izborniku. To u osnovi širi dostupnost telefona ostalim Bluetooth uređajima (to se događa slušanjem) unutar opsega.

3.  Uključite Bluetooth na vašem laptopu. Kao kod mobilnog telefona, Bluetooth treba napajanje za svoj rad, pa ga isključite kad se ne koristi.

  • Mac: Izaberite Apple > System Preferences. Kliknite Bluetooth. Kliknite Turn   Bluetooth On.

  • Windows XP: Ovisno o upravljačkom programu kojeg je isporučio prodavač Bluetootha. Pogledajte u Bluetooth Devices kontrolnom panelu ili izaberite iz Bluetooth menija u programskoj traci.

4.  Sparite mobilni telefon s laptopom. Sparivanje odobrava siguran razgovor dvaju uređaja. Jednom kad je Bluetooth uparen, on je memoriran i postupak se ne mora ponavljati.

  • Mac: U Bluetooth postavkama, otvorite Devices okvir. Kliknite na Set Up New Device za pokretanje Bluetooth Setup Assistant. Pratite instrukcije na ekranu za postavljenje mobilnog telefona.

  • Windows XP: U Bluetooth Devices kontrolnom panelu, kliknite Add. Kad se pojavi čarobnjak, izaberite “My device is set up and ready to be found”, zatim kliknite Next. Nakon nekoliko sekundi skeniranja, vaš telefon bi se trebao pojaviti na listi Bluetooth uređaja koji su otkriveni u dometu. Izaberite mobilni telefon i kliknite Next. Unesite lozinku na laptopu i zatim unesite istu lozinku za mobilni telefon.

5.  Isključite otkrivenost na vašem telefonu. To će otežati hakerima otkrivanje vašeg telefona, ali neće utjecati na mogućnost komuniciranja među uređajima.

Jednom kad ste povezali vaš laptop s mobilnim telefonom preko USB kabela ili Bluetootha, tada možete prenositi podataka između njih, što vam na primjer omogućava da sinkronizirate adresar i kalendar. Međutim, jedna od stvarnih beneficija za drumske ratnike je mogućnost da koriste tu vezu za pristup Internetu.

Provjerite je li vaš laptop ima Bluetooth mogućnosti

Mac: Izaberite Apple > System Preferences. Ako vaše računalo ima instaliran Bluetooth, njegova ikona će se pojaviti u hardverskom redu. Ako nema, morat ćete nabaviti i instalirati Bluetooth uređaj.

Windows XP: Izaberite Start > My Computer. Kliknite na “View system information” link na popisu ispod System Tasks lijevo. U System Properties prozoru, kliknite na Hardware karticu. Kliknite na tipku Device Manager. Ako vaše računalo ima instaliran Bluetooth, on može biti na popisu kao network adapter ili u Bluetooth radios category.

Postoje mnogo različitih PC kartica (PCMCIA) i USB adaptera koji mogu lako i jeftino (manje od $50) pridodati Bluetooth mogućnosti laptopu koji nema već ugrađenog Bluetooth na ploči. Bluetooth adapteri su također dostupni za mobilne telefone, ali oni omogućavaju da spojite samo Bluetooth slušalice; ne možete ih koristiti za povezivanje na laptop koji ima aktiviran Bluetooth.

Povezivanje telefona na laptop preko Bluetootha je malo složenije nego samo uključivanje kabela. Sparivanje je izraz koji opisuje postupak kad se dva uređaja prepoznaju – omogućavajući jednom da služi drugom. Za više konkretnih informacija kako spariti uređaje, morati ćete pogledati dokumentaciju koja dolazi s vašim telefonom i Bluetooth adapterom.

Upozorenje! Ako ostavite cijelo vrijeme aktiviran Bluetooth na vašem telefonu moguća je sigurnosna greška koju mogu iskoristiti hakeri i postići neovlašteni pristup.

    
 
 
 

 

 

Copyright © 2007 Tehnomagazin.com
Terms & Conditions                                        Privacy Policy                                                Impressum