Audio
Video
PC računala
Mobilni telefoni
Elektronika
Kućanski aparati
Novosti
 

Pojačalo za gitaru

Kad ste odabrali svoju gitaru iz snova, potrebno je izabrati i pojačalo. Postoje brojne opcije ovisno o veličini, zvuku, tehnologiji i konfiguraciji.

Tipovi pojačala:

Poluvodička ( analogna pojačala s tranzistorima ili solid-state amplifier). Ova pojačala koriste tranzistore umjesto cijevi za predpojačalo i pojačanje snage. Ona su vrlo pouzdana i rijetko ih treba popravljati. Često imaju vrlo čist zvuk, premda mnoga dolaze s kanalima za izobličenje zvuka  (distortion). Ova pojačala su vrlo popularna kod muzičara koji traže otporna i pouzdana pojačala za putovanja.

 

Cijevna pojačala (Tube amplifier). Mnogi gitaristi daju prednost cijevnim pojačalima zbog njihovog toplog, masnog zvuka i "organskog" izobličenja. Cijevna gitarska pojačala obično zvuče glasnije nego tranzistorska kod iste snage i imaju određeni "feeling" kojeg ne možete dobiti kod tranzistorskih pojačala. Mnoga cijevna pojačala  imaju posebne kanale koje trenutno možete preklapati između čistog i izobličenog zvuka. Karakteristike cijevi se vremenom mogu pogoršavati, stoga ih je potrebno povremeno mijenjati.

Digitalna pojačala – digital amplifier, modeling amplifier. Koriste digitalni procesor za simulaciju staromodnog zvuka cijevnih pojačala. Korištenjem softvera koji modelira tj. oblikuje zvuk tako da bude sličan zvuku različitih cijevnih pojačala ( i kućišta). Mogu se programirati i često imaju ugrađene digitalne efekte kao što su delay, chorus, phase, reverb, flange itd. neka imaju digitalni ili analogni izlaz sa simulacijom zvučnika za direktni izlaz na interfejs za snimanje ili za razglas.

Hibridna pojačala. Kombiniraju najbolje od svih tipova pojačala u jednom paketu. Ta pojačala koriste cijevi zajedno s tranzistorima koji se koriste za pojačanje snage. Pojačala Marshall Valvestate koriste cijevi u predpojačalu i tranzistore u pojačanju snage kako bi se stvorio cijevni zvuk bez potrebe da se koriste cijevi za pojačanje snage.

Konfiguracije

Pojačala dolaze u različitim konfiguracijama. Combo pojačala sadrže pojačalo i zvučnik u jednom kućištu. Pojačala također dolaze kao posebna Head jedinica i zvučnička kutija. To vam omogućuje da koristite bilo koju glavu za pojačanje i bilo koju zvučničku kutiju. Također ih je i lakše nositi jer su u dvije zasebne jedinice nego što je to slučaj kod combo pojačala.. Spajanje dvije kutije i pojačala se zove "stack".

Konstrukcija

Debljina drvene ploče od kojeg je napravljena kutija je glavni faktor u određivanju kvalitete zvuka. Što je ploča tanja, to je vjerojatnije da će kutija sama od sebe vibrirati. Debljina mora biti najmanje 1,3 cm kako bi se proizveo snažan zvuk bez neželjenih vibracija. Drugi faktor u određivanju kvalitete zvuka je taj da li pojačalo ima otvorenu ili zatvorenu zadnju stranu. Gitarska pojačala sa zatvorenom zadnjom stranom proizvode bolji bas. Dobra zaštita kutova kutije će povećati vijek trajanja gitarskog pojačala i kutije.

Dimenzije i snaga zvučnika

Snaga i veličina zvučnika ovisi donekle od primjene i cijene zvučnika. Obično su pojačala tranzistorska ili modeling combo jedinice snage oko 10 do 30W i s malim zvučnikom 8" ili 10", premda se mogu naći  i mala cijevna pojačala. Za probe i manje nastupe, uzmite u obzir cijevna i modeling combo pojačala snage oko 50W i s zvučnikom veličine 12" za puni zvuk. Za veće nastupe ili za jači zvuk, očekivana snaga je od 100W na više.

 
    

 
 
 
Copyright © 2007 Tehnomagazin.com
Terms & Conditions                                        Privacy Policy                                                Impressum