Audio
Video
PC računala
Mobilni telefoni
Elektronika
Kućanski aparati
Novosti
 

Biwiring i biamping

Većina zvučnika je spojena na pojačalo preko jednog para priključaka za svaki zvučnik. Unutar tih zvučnih kutija nalazi se skretnica koja razdvaja signal na svaki pojedini zvučnik.

Biwiring

Neki zvučnici se mogu postaviti tako da se napajaju kao biwiring (preko dva zvučnička kabela) ili biamping (preko dva pojačala). Također postoji i triwiring i triamping. Većina zvučnika koji podržavaju biwiring/biamping imaju dva para priključaka i dva kratkospojnika koji spajaju ta dva para priključaka kad je zvučnik spojen na normalan način, a kod biwiringa/biampinga načina spajanja treba ih ukloniti.

 

Biwiring znači da zvučnik treba spojiti na dva para kabela iz istog pojačala. Jedan par se spaja na priključak HI, a drugi par na priključak LO na zvučniku.

Da li će postojati razlika u zvuku kod biwiringa? Neki ljudi misle da postoji, ali ta razlika je vrlo suptilna, tako da laboratorijska i slušna iskustva ne pokazuju nikakve razlike, ali neki ekscentrični Hi-Fi entuzijasti vjeruju da postoji i da smanjuje intermodulacijske smetnje između niskotonskog i visokotonskog dijela audio signala.

 

Biamping

Biamping znači da se dva para priključaka na kutiji zvučnika spajaju na dva pojačala. Ako imate dva stereo pojačala možete spojiti jedno pojačalo na jedan zvučnik a drugo pojačalo na drugi zvučnik, ili možete jedno pojačalo spojiti na visokotonske zvučnike  a drugo pojačalo na bas zvučnike.

Biamping vam omogućuje da spojite jače tranzistorsko pojačalo na bas zvučnike, za visokotonske zvučnike koristite slabije ali kvalitetnije pojačalo.

Kod biampinga možete koristiti visoko kvalitetnu elektronsku skretnicu koja se spaja ispred pojačala i tako napajate zvučnika direktno, bez serijskog otpora i nelinearnog induktiviteta zavojnica koje se nalaze u pasivnoj skretnici unutar kutije zvučnika. Biamping koji koristi pasivnu skretnicu u kutiji daje slabije rezultate.

Zamjenom te pasivne skretnice sa elektronskom ili aktivnom skretnicom daje vrhunske rezultate u poboljšanju zvuke. Kod elektronske skretnice treba samo paziti kod podešavanje razine signala i frekvencije reza za visokotonske i bas zvučnike kako bi se dobio linearni odziv.

 
    

 
 
 
Copyright © 2007 Tehnomagazin.com
Terms & Conditions                                        Privacy Policy                                                Impressum