Audio
Video
PC računala
Mobilni telefoni
Elektronika
Kućanski aparati
Novosti
 

Auto zvučnici

Najlakši način instalacije auto zvučnika je smještanje na već tvornički namijenjene otvore. Problem je u tome što ti auto zvučnici nisu baš najbolje kvalitete i neće zadovoljiti zahtjevne slušatelje.  auto zvučnici

Kvalitetni auto zvučnici obično imaju veliki magnet i potrebno je izmjeriti dubinu tvorničkog otvora.. Neki automobili zahtijevaju posebne adaptere kad koristite auto zvučnike drugačije od originalnih. Moguće je koristi neku vrstu prigušne kutije na pozadini ploče na vratima. Provjerite jeli prigušivač pravilno pričvršćen i pričvrstite zvučnik u prigušivaču što će rezultirati boljim zvukom bez treskanja i zveckanja.  Odvojeni bas auto zvučnik i visokotonac se moraju montirati što bliže jedan drugom kako bi se postigla najbolja zvučna slika.

 

Alternativa je instalacija bas auto zvučnika u vrata i visokotonskog auto zvučnik na prednju instrument ploču. Instalaciju u vratima ili na prednjoj instrument ploči je zapravo open-air montaža jer nema kutije.

Zvučnici za auto u vratima

Nedostaci ugradnje u tvorničke otvore su ti što zvučnici nemaju prigušenje pa se čuje zveckanje. Ne mogu izdržati velike snage, imaju lošu zvučnu sliku i nema odgovarajuće kutije za zvučnik.

Ukoliko želite poboljšati zvuk potrebno je modificirati vrata, auto zvučnik mora biti usmjeren kako bi se postigla najbolja zvučna slika i kutija za zvučnik mora biti dobro učvršćena. Volumen kutija je za zvučnike od  4" do 5,25 " je obično nekoliko litara. Nedostatak je taj što je potrebno više rada oko montaže, mijenja se dizajn originalni dizajn vrata i potrebno je puno iskustva kako bi instalacija izgledala profesionalno.

Auto zvučnici Kick – panel

zvučnik kick panel

Drugi način koji daje dobar zvuk je ugradnja kick-panela. On se smješta na pod na prednjoj strani vrata. On sadrži cijeli sustav s basom, srednjetonskim zvučnikom i visokotoncem ili bas i srednjetonski zvučnik dok je visokotonac smješten na prednjoj ploči. Najbolji smještaj treba testirati kod određenog automobila.

Kick paneli su normalno napravljeni od MDF ili iverice i to su kompresione kutije. Najčešće se koriste za natjecateljske automobile.

Kutije se mogu smjestiti i ispod instrument table i mogu dati dobar zvuk iako imaju čudan smještaj.

Prednosti kick- panela je taj što daju dobar zvuk bez vibracija, imaju odličnu zvučnu sliku i ne utječu na interijer automobila.

Prednji centralni zvučnik

skretnica za zvučnik

Pomoću centralnog zvučnika možemo poboljšati zvučnu sliku kod instalacije gdje se smještanjem zvučnika teško može postići dobar zvuk.

U ovom primjeru signal je prigušen s otpornikom od 20 Ohma. Jačina zvuka se može podešavati s potenciometrom. Frekventni raspon je u ovom primjeru od 550 Hz do 6000 Hz.

prednji centralni zvučnik

Centralni zvučnik se spaja na pojačalo u mosnom spoju između lijevog i desnog kanala i tako dobivate sumu signala oba kanala. Potrebno ga je montirati na prednju tablu s instrumentima.

Zadnji centralni zvučnik

Dobar prednji zvučnički sustav je najvažniji za zvuk u automobilu. U nekim slučajevima možemo koristiti zadnji zvučnik za ispunu zvučne slike.

Zadnji zvučnik za ispunu će poboljšati prednju zvučnu sliku dodavanjem zvuka slabe jačine s zadnje police dajući zvuku dubinu.

Kao zadnji zvučnik možemo upotrijebiti srednje tonski 4 ili 5,25" zvučnik u kombinaciji s pasivnim filtrom. Prikladni frekventni raspon bi bio od 500 do 6000 Hz. Nivo zvuka se može prigušiti dodavanjem otpornika od 10 do 20 Ohma u seriju s zvučnikom. Spaja se na pojačalo isto kao i prednji centralni zvučnik.

Zadnji zvučnici na polici

ovalni zvučnik za auto

Tradicionalni zvučnici na zadnjoj polici su veličine 6 x 9". Nova polica se radi od 22 mm iverice ili medijapana.

Ako želite da vaš zvučnik može raditi na velikim snagama potrebno je napraviti neku vrstu kutije (kompresione) na donjoj strani police i tako ograničiti pomicanje konusa zvučnika.  Ako imate subwoofer u prtljažniku neophodno je potrebno imati kutije za zvučnike koji se nalaze na polici. Ako ih nema bas iz bas kutije će imati utjecaj na pomicanje membrana zvučnika na polici i pokvarit će zvuk.

 
    

 
 
 

 

Copyright © 2007 Tehnomagazin.com
Terms & Conditions                                        Privacy Policy                                                Impressum