Audio
Video
PC računala
Mobilni telefoni
Elektronika
Kućanski aparati
Novosti
 

Slušalice

Tko se nije razočarao prilikom otvaranja kutije s CD ili MP3 playerom kad je otkrio da su uz player priložene jeftine slušalice? Za one koji žele unaprijediti svoj player postoje nekoliko opcija koje trebate uzeti u obzir prilikom nabavke novih slušalica. Kod kupnje idealnih slušalica, razmislite o sljedećim vrstama slušalica.

Earbud headphone

Ove slušalice obično dolaze uz prenosive playere, ali takve kvalitetnije slušalice mogu ponuditi akustične kvalitete koje se mogu mjeriti s velikim slušalicama.

One se umeću u slušni kanala i se smještaju na vanjski dio uha; neki modeli imaju i kopču kako ne bi ispadale. 

 

 

 

Dobre strane ovih slušalica je ta da su lagane i kompaktne, lako prenosive i mogu omogućiti od umjerene do izvrsne izolacije od vanjske buke.

Loše strane su kvaliteta zvuka i slabija jačina bas frekvencija za razliku od velikih slušalica. Ove slušalice mogu biti neudobne kod dužeg korištenja i kabel se lako zamrsi.

 

Sportske slušalice

Ova kategorija slušalica se obično odnosi na lagane slušalice s dvije vrste nosača: standardni vertikalni nosač s lukom iznad glave i s horizontalnim vratnim nosačem iza glave ili vrata. Te slušalice su gotovo uvijek otvorene s dobrim razlogom: ako trčite, zadnja stvar koju želite učiniti je ta da potpuno blokirate vanjski zvuk ulice u kojoj se nalazite.

Dobre strane su dizajn s nosačem iza vrata koji vam neće pokvariti frizuru i neće spadati tokom trčanja. Loše strane su dizajn s tankim nosačem koji nije tako izdržljiv i kod nekih modela je pritisak na uši jači od prosječnog.

 

 

Otvorene ili poluzatvorene slušalice

Ove slušalice počivaju na vašim ušnim školjkama i upotrebljavaju se kod jeftinih prenosivih uređaja pa sve do kućnih high-end uređaja. Dok ove slušalice mogu imati dizajn kućišta koji prekriva uši, one nisu nikad potpuno zatvorene kao kod zatvorenih slušalica.

Dobre strane su to što su manje zagrijavaju uši nego zatvorene slušalice  a loše su te što manje izoliraju vanjsku buku i imaju slabiji bas nego što to imaju zatvorene slušalice.

 

 

 

 

Velike zatvorene slušalice

  

Ove slušalice potpuno zatvaraju vaše uši. Zbog svoje veličine i potpune akustične izolacije, zatvorene slušalice se obično koriste kod kuće i nisu prikladne za prenosive uređaje.

Dobre strane su to što dobro reproduciraju bas frekvencije i učinkovito blokiraju vanjsku buku. Loše strane su njihova veličina i težina i neki modeli mogu biti neudobne i previše zagrijavati vaše uši.

 

Bežične slušalice

Bežične slušalice su prisutne na tržištu već godinama, ali tek nedavno su počele se približavati kvaliteti zvuka slušalica s žicom. Postoje dva načina prijenosa zvuka: pomoću infracrvenih zraka i prijenos pomoću radio signala. Infracrvene slušalice koriste svjetlosne signale za prijenos signala od baze do slušalica, ali morate biti u dosegu oka kako bi primali signal od baze. Prijenos pomoću radio signala (RF) koristi frekvencije radio valova za isti posao, tako da signal može prolaziti kroz zidove što može izazvati i ispad signala.

Najnovije bežične slušalice koriste Bluetooth tehnologiju koja se može koristiti uz prijenosne MP3 playere kao što je iPod, tako da nema kablova.

Dobre strane bežičnih slušalica su te što nema kablova koji smetaju i možete slušati TV, DVD i glazbu bez priveza na uređaje, dok su loše strane što se samo nekoliko modela mogu približiti kvaliteti zvuka modela s kabelom i mnogi imaju dodatnu količinu šuma u pozadini.

Slušalice za poništavanje buke

Ove slušalice stišavaju buku iz okoline stvaranjem anti zvuka koji odstranjuje buku u vašim ušima. One ne otklanjaju buku u potpunosti, ali bolji modeli značajno reduciraju šum koji stvaraju bučni klima uređaji.

Donekle su manje efikasni kod stišavanja pozadinskog zveketa tramvaja i autobusa. Ove slušalice dolaze u svim oblicima, od velikih do malih koje se stavljaju u uho. 

Dobre strane su što ne morate pojačavati zvuk kako bi nadjačali vanjsku buku, možete slušati na manjoj razini glasnoće, što smanjuje zamor ušiju. Također čujete više tiših detalja u slušanju glazbe. Loše strane su to da su neki osjetljivi na anti zvuk, što se izražava kao pritisak u ušima. Većina ljudi to neće primijetiti, ali preporučujemo da isprobate slušalice prije kupnje; sve slušalice koriste bateriju za pogon sklopa, a mogu biti ugrađene u kućište slušalica ili u posebnom modulu na manjim modelima.

Surround slušalice

Neki modeli ovih slušalica mogu elektronički sintetitizirati okružujući zvuk kako bi stvorili veće zvučno polje od stereo zvuka. Drugi modeli koriste više akustični pristup kako bi stvorili privid  okružujućeg zvuka u vašim ušima. Pregršt modela čak imaju ugrađenu gomilu elektromagnetskih membrana u kućištu slušalica za "pravi" okružujući zvuk.

Nasuprot tome Dolby headphone je surround zvuk koji je dostupan na nekim A/V receiverima koji oponašaju efekt okružujućeg zvuka s bilo kojim slušalicama koje su priključene na receiver. Slušalice s okružujućim zvukom su prvenstveno namijenjene za kućna kina ili za igrače kompjuterskih igara, ali odlično zvuče i s običnom glazbom.

Dobre strane su što ove slušalice stvaraju prostorniji zvuk od običnih stereo slušalica. Loše strane su što zvuče pretjerano umjetno ili imaju previše reverbacije. Kvaliteta se razlikuje od dizajna i nijedan model ne zvuči tako prostrano kao raspoređeni višekanalni zvučnici.

 
    

 
 
 
Copyright © 2007 Tehnomagazin.com
Terms & Conditions                                        Privacy Policy                                                Impressum