Audio
Video
PC računala
Mobilni telefoni
Elektronika
Kućanski aparati
Novosti
 

Auto zvučnici zvučne kutije subwoofer

Savjeti za izgradnju zvučnih kutija

Kad pravite kutiju za bas zvučnik sljedeće stvari su važne:

Kutija mora biti vrlo čvrsta i ne smije propuštati zrak (kompresijske kutije). Koristite ivericu 22mm ili MDF ploču od 19mm. Iverica ima vlastitu rezonanciju od 14Hz dok MDF ploča ima rezonantnu frekvenciju od oko 400Hz. Važno je da iznutra stabilizirate kutiju s podupiračima, pogotovo kutije napravljene od MDF ploča koje mogu izazvati "PLONK" zvuk ako nisu dovoljno učvršćene s podupiračima.

 

Ako koristite glodalicu tada je bolje raditi s MDF pločama jer se kod iverice kod glodanja troše rubovi. Nakon što izrežete sve dijelove nanesite ljepilo na sve spojeve i spojite s vijcima svakih 10 cm. Upotrijebite više vijaka ako rubovi rezanja nisu savršeni.

Dužina vijaka mora biti malo veća od dvostruke debljine ploče. Stegnite sve spojeve s dodatnom silikonskom smjesom.

Ako radite bandpass kutiju ostavite jednu stranu tako da se može skidati kako bi mogli mijenjati zvučnik. Koristite traku za brtvljenje spojeva. Dužina vijaka mora biti 3 puta debljina ploče i uvrću se na svakih 6 cm dužine spoja.

Za najbolje rezultate koristite konične basove.

Ako su cijev predugačka za kutiju možete joj dodati koljeno. Odrežite cijev na dva dijela i zalijepite je pod kutom ili koristite tvorničko koljeno za cijev. Ukupna dužina mora biti ista kao i dužina ravne cijevi. Mjerite u centru cijevi.

Cijev ne smije biti bliže zadnjoj strani kutije od veličine promjera cijevi. U suprotnom ćete imati negativne efekte na protok zraka.

Većina kutija se mora iznutra prigušiti sa sintetičnom (akustičnom) vunom (nemojte koristiti kamenu vunu). Pričvrstite materijal za prigušivanje na zid koji je na suprotnoj strani od zvučnika. Kompresijska kutija mora biti ispunjena 70-100% s akustičnom vunom. Na bas- reflex kutiji zvučnik i otvor mora biti na istoj strani, u suprotnom neke frekvencije mogu iščeznuti. U većini automobila osim sedan automobila, zvučnik i otvor moraju biti okrenuti prema nazad za najbolji rezultat.

Ako imate u planu da ne pokrivate vašu kutiju s tkaninom ili imitacijom kože morate zabrtviti zvučnik na kutiju. Kutija mora biti nepropusna za zrak.

 

Kompresijske kutije

 

Kompresione kutije (potpuno zatvorene) su jednostavne za izradu. Veličina nije kritična, ali ne smiju biti premale. Veličinu kutije određuju podaci zvučnika kao što su Fs, Qts, Vas i X-max određuju veličinu kutije. Kutija za subwoofer mora biti hermetički zatvorena. Koristi se za ugradnju u vrata ili kick-panele. Većina zvučnika promjera od 4, 5,25 i 6,5" se može ugraditi u kompresione kutije. Kutije je potrebno ispuniti akustičnom vunom do 75 –100% volumena. Zatvorene kutije imaju manju efikasnost nego bas-reflex ali mogu podnijeti veće snage i lako ih je napraviti. Subwoofer u zatvorenovoj kutiji stvara čvršći bas koji je prikladniji za audiofilsko slušanje klasične, jazz i soft-rock glazbe. Ako koristite subsonic filtar 30-40 Hz na linijskom ulazu u pojačalo dobit ćete čvrsti i dobro definiran bas.

Kompresione zvučne kutije    

Veličina zvučnika i zapremina kutije:

4 (10 cm) zvučnik: 2 - 4 litre

5,25 (13 cm) zvučnik : 6 - 8 litara

6,5 (16,5 cM) zvučnik: 10 - 12 litara

8 (20cm) zvučnik: 15 - 20 litara

6X9 ovalni zvučnik: 15 - 20 litara 

 

 

Bas-relex kutije          

Kutije u bas-reflex kutijama ima veću efikasnost (3dB). Zvuk iz te kutije i otvora rade zajedno stvarajući veći zvučni pritisak. Zvuk iz otvora mora biti u istoj fazi kao i zvuk iz zvučnika jer bi u suprotnom zvuk bio loš.

Veličina kutije za subwoofer određuje se prema specifikacijama zvučnika koji se ugrađuje. Manja kutija ima veću rezonantnu frekvenciju nego velika. Kutija ne smije biti tako velika da zvučnik reproducira ispod svoje rezonantne frekvencije (Fs), jer gubi snagu. Otvor na kutiji mora biti na istoj strani kao i zvučnik, ali je nekad to nemoguće izvesti. Bas refleks cijev unutar kutije mora imati slobodan prostor od zida kutije najmanje veličine promjera otvora. Veći zvučnici trebaju veću cijev kao bi izbjegli zviždeći zvuk. Koristite cijevi s koničnim otvorom. Obično su to PVC cijevi promjera 3" i 4". Cijev ne mora biti potpuno unutar kutije već ju možete provući kroz zadnju policu.

 
    

 
 
 
Copyright © 2007 Tehnomagazin.com
Terms & Conditions                                        Privacy Policy                                                Impressum