Audio
Video
PC računala
Mobilni telefoni
Elektronika
Kućanski aparati
Novosti
 

MP3 player

Kad glazbu kopirate na vaše računalo sa CD ili je skidate s Web stranice datoteke koje snimate mogu biti u različitim formatima. Važno je znati koji tip datoteke vaš player može reproducirati.

Audio formati

MP3 (Moving Pictures Expert Group Audio Layer 3) je jedan od najčešćih formata koje možete reproducirati na MP3 playeru.

Memorija

MP3 player s puno prostora za spremanje može smjestiti cijelu CD kolekciju i također i vjerojatno i kolekciju CD-a vašeg prijatelja. Kapacitet ovisi o vrsti memorije koju ima vaš player.

 

Flash memorije: raniji MP3 playeri imali su oko 32MB Flash memorije, dovoljno za spremanje osam pjesama u MP3 formatu. Danas ćete teško naći player ispod 128Mb memorije (oko 30 pjesama).

Playeri s Flash memorijom imaju prednost što nemaju pokretnih dijelova, tako da neće glazba neće preskakivati ako vi skačete. Današnji standardi su obično 4GB ili 8GB, dovoljno za 1000 do 1500 pjesama u MP3 formatu.

Kapacitet možete povećati s izmjenljivom Compact Flash memorijskom karticom. Kao alternativa možete investirati u Microdrive, mini hard disk koji pristaje u u slot za Compact Flash karticu. Microdrive je lansiran 1999 s kapacitetom od 340MB i koji se povećao na 6GB.

Popularni primjeri playera s 4GB i 6GB flash memorije su Creative Labs MuVo2, Apple iPod Mini i Creative Labs Zen Micro. Većina je dobavljiva u verziji od 6 GB.

Hard disk: MP3 playeri s hard diskom kao što je Aple iPod sada imaju najmanje 20 GB prostora – dovoljno za 5000 pjesama u MP3 ili 10000 u WMA formatu. IPod je također dobavljiv s 40GB, 30GB i s 60GB hard diskom, kao i asortiman Creative Labs WMA –Zen Touche playera. Asortiman Sony NW walkman uključuje verzije s hard diskom od 20GB i 30GB

Display

Većina MP3 playera prikazuje naslov pjesme i  informacije o izvođaču. Većina ima svjetlo koje osvjetljava LCD u mraku. Mnogi vrhunski playeri s hard diskom, kao što su iRiver PMP, Apple iPod Photo, iPod četvrte generacije (4G) i Archos Jukebox imaju ekran u boji za informacije o pjesmi i za pregledavanje digitalnih fotografija.

Povezivanje

Svi noviji MP3 playeri imaju USB vezu za brzi prijenos podataka sa i prema računalu. Gotovi svi MP3 playeri su kompatibilni s PC računalima, ali ne rade svi s Mac računalima. Ako imate Mac računalo najbolje je da se držite iPoda.

Dodatne opcije

FM radio je uobičajen na Flash MP3 playerima. Neki imaju i mogućnost snimanja sa FM radija i mogućnost memoriranja FM programa.

Daljinsko upravljanje na sredini kabela za slušalice je korisno za veće MP3 playere s Hard diskom tako da ih možete držati u torbi. Apple iPod i neki drugi playeri imaju kvačicu za pričvršćivanje na vašu torbu, dok iRiver na daljinskom upravljaču prikazuje informacije o pjesmi.

Neki MP3 playeri imaju ugrađeni mali mikrofon koji se može iskoristiti za snimanje razgovora ili predavanja, ali nije dobar za kvalitetno snimanje glazbe.

U dodatku MP3 playeri mogi imati korisne mogućnosti kao što je štoperica, mjerač brzine i udaljenosti i čak su otporni na kišu.

Baterije

Playeri s hard diskom imaju punjive litijum-ion baterije, koje tipično mogu trajati do četiri sata. Drugi modeli playera imaju AA ili AAA baterije, a neki imaju ugrađene akumulatore koji se mogu puniti.

Kvaliteta zvuka

Visoko kvaliteni zvuk mora biti sempliran najmanje na 128 kilobita u sekundi (kbps), što rezultira MP3 file veličine oko 4 MB ili glazbeni zapis u trajanju 3 do 3 i pol minute. Kako bi se borili protiv gubitka kvalitete zvuka, nekoliko novijih playera imaju tehnologiju koja im omogućava da obnove detalje u zvuku koji su se izgubili u procesu kompresije i dekompresije.

Mnogo digitalnih playera mogu raditi s nekompresiranim WAV zapisima, što im omogućava pravu CD kvalitetu zvuka.

 
    

 
 
 
Copyright © 2007 Tehnomagazin.com
Terms & Conditions                                        Privacy Policy                                                Impressum