Audio
Video
PC računala
Mobilni telefoni
Elektronika
Kućanski aparati
Novosti
 

Zvuk u automobilu

Vodič za otkrivanje problema

Evo nekoliko tipičnih problema koji se mogu javiti kod instaliranja ozvučenja u automobilu.  

                            

Problem: slaba reprodukcija basa usprkos ispravnom dizajnu bas kutije.

  • Počnite s ispravnim faziranjem subwoofera i vidite ima li poboljšanja.
  • Ako imate više od jednog subwoofera provjerite imaju li jednaku fazu (polaritet), ako je nemaju većina bas tonova će nestati iako se membrane zvučnika vidljivo pomiču.
  • Ako se reprodukcija basa poboljša kad se vrata automobila otvore to je znak da je kutija prevelika. Točka  F-3dB je preniska. Napravite manju kutiju.
  • Stojni valovi mogu poništiti neke frekvencije. Pokušajte promijeniti mjesto kutije. Također možete pokušati skratiti bas-refleksnu cijev, to će povećati rezonantnu frekvenciju. U nekim slučajevima prostor ispod instrument table može se ponašati kao zamka za zvučne valove koja poništava neke frekvencije. Pokušajte popuniti to područje i učvrstite ga.
 

Problem: nedostaje pravi udarac u basu.

  • Kutija nije dobro napravljena, ili kutija nije potpuno hermetički zatvorena.
  • Pojačalo za subwoofer nema dovoljne snage, kablovi za napajanje su pretanki, spoj za masu je loš, ili neke druge stvari uzrokuju pad napona na izlazu pojačala. Jeftino pojačalo s nedovoljnim kapacitetom DC- konvertera može dati iste rezultate. Dobar akumulator za auto s niskim unutarnjim otporom ili kondenzator od 0,5 µF ili više spojen na kablove za napajanje će također poboljšati reprodukciju basa.

Problem: tutnjava basa

  • Prenisko ugođena kutija, napravite točku F– 3dB višu s manjom kutijom.
  • Spojite subsonic filter, 30 – 50 Hz u seriju s ulazom pojačala.
  • Upotrijebite bas reflex ili kompresionu kutiju. Izbjegavajte band – pass kutije, njih je teško sagraditi i ako nisu dobro napravljene mogu stvarati tutnjavu u bas zvuku.

Problem: slaba reprodukcija basa u sustavu bez posebnih subwoofera.

Obično su uzrok nepravilno fazirani zvučnici. Provjerite jesu li svi bas zvučnici u sustavu spojenu na isti polaritet, prednji i zadnji. Najlakši način provjere je spajanje baterije od 1,5V na + pol kabela zvučnika, a – na – pol kabela zvučnika. Sve membrane zvučnika se moraju pomaknuti prema van kad se priključe na bateriju.

Problem: Smetnje u zvuku iz alternatora u sustavu s posebnim pojačalom.

· Obično je uzrok nepravilno uzemljenje. Pokušajte sve uređaje u sustavu za ozvučenje spojiti u istu točku za uzemljenje. Ta točka mora biti blizu pojačala, boju s metalne šasije morate ukloniti.

· Slabo oklapanje signalnog kabla, ili neispravni kabel.

Pokušajte ugraditi izolator petlje uzemljenja i na taj način smanjiti smetnje u zvuku koje nastaju protokom

 
    

 
 
 
Copyright © 2007 Tehnomagazin.com
Terms & Conditions                                        Privacy Policy                                                Impressum