Audio
Video
PC računala
Mobilni telefoni
Elektronika
Kućanski aparati
Novosti
 

Prvo energetski samostalno vozilo

Venturi je kompanija koja je proizvela prvo energetski-nezavisno vozilo koje nema tradicionalni izgled. Gradsko vozilo s 3 sjedala nazvano Eclectic je prvo vozilo koje se u potpunosti pokreće obnovljivom energijom.

Eclectic je mnogo više od jednostavnog vozila: on proizvodi i sprema energiju iz obnovljivih izvora, kao što je sunce i vjetar.

Pokreće se malim električnim motorom od 16 KW (22 KS) 50Nm i puni se preko solarne ćelije na krovu površine 2.5 kvadratnih metara.

 

Potpuno napunjene NiMH (NIV-7) baterije zadnje generacije s tekućim hlađenjem omogućuju domet kretanja od 50 km pri brzini od 50km/h (elektronički ograničeno), što je dovoljno za pokrivanje dnevnog prometa u gradskim područjima.

Za razliku od ostalih vozila koji se ne koriste 90% vremena , Eclectic iskorištava vrijeme kad se ne kreće za spremanje energije u svoje baterije.

Ecletic se može također puniti i preko jednog ili više generatora koji se pokreću vjetrom, što mu omogućuju domet kretanja od 15 km nakon cijelog dana punjenja. Solarno punjenje omogućuje domet od 7km po danu punjenja.

Eclectic je dizajniran za urbana područja i više je nalik na vozilo za golf nego na pravi automobil. Dizajner Sasha Lakic opisuje vozilo kao moderni, autonomni i inteligentni automobil.Ljepota Ecletica je u tome kad stoji na mjestu, on zapravo dodaje energiju u svoje baterije.

U područjima s manje sunčanih dana, vozilo koristi snagu vjetra koji pokreće vjetrenjaču za proizvodnju električne energije i punjenje baterija. Snaga vjetra može pokretati automobil 15 km nakon cijelog dana punjenja. Ako sve ostalo zakaže, vlasnik može jednostavno uključiti vozilo na utičnici za struju u svojem domu kako bi napunio baterije.

Vozilo ima tri sjedala i teži samo 350 kg i ući će u proizvodnju u 6. mjesecu 2007 godine s cijenom od 24.000 eura. Za početak, samo 200 vozila će biti proizvedeno, ali ako postanu popularna jeftinija verzija će se početi proizvoditi od 2009 godine.

 
    

 
 
 

 

 

Copyright © 2007 Tehnomagazin.com
Terms & Conditions                                        Privacy Policy                                                Impressum