Tehno magazin
Audio
Video
PC računala
Mobilni telefoni
Elektronika
Kućanski aparati
Novosti
 

LCD televizor

LCD televizori su vrlo popularni i dostupni su u svim veličinama, zahvaljujući cijenama i činjenici da pristaju u bilo koji prostor. Veći LCD televizori kao na primjer oni od 65 incha (dijagonala od 165 cm) su skuplji od plazma televizora, ali cijena strmoglavo pada kod popularnih veličina od 40 do 42 incha (102 i 107cm).

LCD televizori će i dalje biti najpopularniji TV prijemnici za HDTV tehnologiju zahvaljujući padu cijena i raznim mogućnostima.

Prednosti su njihova dostupnost u svim veličinama, imaju veću rezoluciju nego plazma televizori i nema opasnosti od burn-in efekta.

Nedostatak je što su relativno skupi, slika za kućno kino nije toliko kvalitetna kao kod plazma televizora i imaju relativno uzak kut gledanja.

 

Najbolji LCD televizor nadilazi najbolju plazmu, ali većina LCD TV-a je slabija po tom pitanju. To je zato jer LCD televizor koristi pozadinsku rasvjetu kako bi se omogućilo osvjetljenje ekrana, pa tako uvijek neka količina svjetla prodire kroz piksele. Zasićenje boja je također slabije nego kod plazme, zbog nemogućnosti da se potpuno zamrače (isključe) pikseli.

Slika kod LCD televizora pati od loše razina crne boje, ali kod najnovijih modela to je poboljšano. 

Kut gledanja je također slabost LCD televizora. Na svakom LCD televizoru ima razlike u boji i osvjetljenju kad se gleda iz većeg kuta, dok plazma izgleda jednako dobro iz šireg ugla gledanja. LCD televizor pokazuje jednake probleme nego plazme koji se pojavljuju svjetlija područja na tamnom ekranu, zamućenost i color banding (neravnomjerni prijelaz tonova) na nekim modelima. To može biti više ili manje izraženo na nekim modelima.

LCD televizori imaju uglavnom višu rezoluciju nego plazme kod iste veličine ekrana. To i nije toliko vidljivo jer je teško razlikovati rezoluciju od 1080p kod LCD-a i rezolucije od 1024x768 kod plazme.

Specifikacije za LCD televizore često govore o odzivnom vremenu (response time) tj. slika se zamućuje kod brzih pokreta u slici. Kod većine novih modela s frekvencijom osvježavanja od 100Hz i 200Hz ta je pojava znatno smanjena. Mnogi novi HDTV prijemnici imaju procesiranje video signala kao što je de-judder ili izglađivanje slike što ima veliki utjecaj na kvalitetu slike.

Vijek trajanja im je oko 60.000 sati ili 20 godina ako se koristi 8 sati na dan.

 
    

 
 
 
 
 VIDEO
bullet

LCD televizor

bullet

Plazma televizor

bullet

Video ulaz

Copyright © 2007 Tehnomagazin.com
Terms & Conditions                                        Privacy Policy                                                Impressum