Audio
Video
PC računala
Mobilni telefoni
Elektronika
Kućanski aparati
Novosti
 
Video ulaz

Velik broj različitih video ulaza može zbuniti korisnika kad želi priključiti video uređaje na LCD televizor. Ovdje su opisani svi video priključci i njihova primjena.

 

RF ulaz  - ulaz za radiofrekvencijski signal, koristi se za priključak TV antene, kabelski priključak, za spajanje videorekordera i satelitskog prijemnika. Kvaliteta video signala je najniža za analogni video signal, dok je najviša za HDTV tunere (digitalni signal).

 

Kompozitni video. Ovaj video ulaz ima najnižu kvalitetu, ali i najširu kompatibilnost. Svaki uređaj koji ima video izlaz ima i komponenti izlaz. Kabel se sastoji od 75-ohma kabela između dva Cinch (RCA) konektora.

 

S-video daje bolju kvalitetu nego kompozitni video, i većina video uređaja osim standardnog videorekordera sada ima S-video izlaz.

 

 

Komponenti video ulaz. Ovaj visoko kvalitetni ulaz je minimalni standard za povezivanje DVD playera s opcijom progresive scan, HD DVD i Blue ray playera, te satelitskih prijemnika. Kabel je istog tipa kao i za kompozitni video.

 

 

VGA. (Video graphic array) je najkvaliteniji analogni RGB priključak koji se prvenstveno koristi za priključak računala na monitor.

 

 

DVI. jedan od najkvalitetnijih video ulaza. Digital visual interface je digitalna veza na koju možete spojiti uređaje s HDMI izlazom preko adaptera. On se može koristiti i za povezivanje s računalnim monitorom. Neki monitori imaju DVI ulaz koji može raditi samo s kompjuterima, pa pripazite na to ako imate u planu spojiti HDTV uređaj, kao što je HD digital cable box ili HD DVD ili Blue Ray player. Drugi stvar na koju trebate paziti kod HDTV kompatibilnosti je suradljivost s HDCP (High-bandwith Content Protection) sustav za zaštitu digitalnog sadržaja.

 

HDMI. Ulaz najviše kvalitete, (High-Definition Multimedia Interface) je u osnovi DVI plus digitalni audio i video link, i normalno uključuje HDCP. Može se spariti s DVI priključkom pomoću kabela s adapterom. Ova veza je omogućena na većini HD satelitskih receivera, HD cable boxova i DVD playera koji imaju mogućnost "upscalinga" (oni koji omogućuju 720p, 1080i ili 1080p izlaz iz običnog DVD playera) i standard je za Blue ray i HD DVD playere. Točna verzija HDMI ulaza ( na primjer 1.1 ili 1.3) ima male posljedice na TV prijemniku. Ako imate u planu nabaviti HD DVD ili Blue Ray player, poželjno je ali ne i neophodno da HDMI ulaz na TV prijemniku bude sposoban prihvatiti 1080p signale.

 
    

 
 
 

 

Copyright © 2007 Tehnomagazin.com
Terms & Conditions                                        Privacy Policy                                                Impressum