Audio
Video
PC računala
Mobilni telefoni
Elektronika
Kućanski aparati
Novosti
 

Perilica posuđa

Posjedovanje perilice posuđa već dugo nije luksus već njenim korištenjem možete uštedjeti vrijeme, novac i energiju.

 

Korištenjem perilice posuđa prosječno kućanstvo može uštedjeti oko 300 sati vremena potrebnog za pranje posuđa tokom godine. Na taj način, ako svoje vrijeme cijenite samo 1 euro na sat, već ste pokrili troškove za perilicu. Potrebno je samo 5 minuta da napunite perilicu i plus toga nije potrebno sušenje posuđa.

 

 

 

Perilice troše manje vode i energije nego ručno pranje, pa tako na neki način čuvate okolinu. Posebno učinkoviti strojevi za pranje posuđa troše manje od 1 kW električne energije i 12 litara vode za pranje 12 servisnih kompleta (120 komada posuđa i jedaćeg pribora). Dodatnu uštedu možete napraviti pranjem po jeftinijom tarifi tokom noći. Nasuprot tome  ručno pranje zahtjeva 40 litara vode i 2,5 kW električne energije potrebne za zagrijavanje vode

Perilice peru higijenski i temeljitije od pranja posuđa u sudoperu. To je stoga što temperatura vode veća nego što ljudske ruke mogu podnijeti, deterdžent je puno jači, ispiranje je temeljitije i sušenje s vrućim zrakom je čistije nego krpa za posuđe puna bakterija.

Dimenzije perilica posuđa

Izbor prave veličine perilice ovisi o vašim potrebama i prostoru za smještaj. Standardna veličina iznosi visina 85cm, širina 60cm i dubina 60cm. Za manji prostor postoje slimline modeli (45 cm širina za 8 ili 9 servisnih kompleta) i kompaktni modeli veličine mikrovalne pećnice za smještaj na radnoj površini (50 cm širine za 4 do 5 servisnih kompleta).

Stilovi

Osim toga postoje samostojeće perilice i ugradbene. Ugradbene perilice se ugrađuju u kuhinjske elemente i imaju vrata pokrivena panelom koji pristaje onima na kuhinjskim elementima.

Postoje dva tipa ugradbenih perilica. Potpuno integrirane s vratima koja su iste boje kao i kuhinjski elementi. Kad su vrata zatvorena, perilica je potpuno skrivena i izgleda kao i drugi kuhinjski elementi. Kontrolna ploča je skrivena unutar perilice. Polu integrirana perilica je jednaka ali je kontrolna ploča vidljiva.

Programi

Perilice posuđa uključuju različite programe koji su dizajnirani za optimalne rezultate pranja i njege posuđa. Evo nekoliko ključnih programa koji mogu praviti razlike u rezultatima pranja i vašem životnom stilu:

 • Brzo pranje – idealno za manje upraljano posuđe

 • Ekonomično – duži program pranja s nižom temperaturom koje štedi novac

 • Napola napunjeno – program koji koristi manje vode

 • Intenzivno pranje – pranje s višom temperaturom za jako zaprljano posuđe

 • Pred-namakanje – produljeni stadij namakanja na početku ciklusa pranja

 • Svojstva deterdženta – promjena vremena i temperature svake faze programa za optimalni rezultat kad se koristi 4 u 1 i 3 u 1 deterdžent

 • Vruće pranje – neke perilice nude višu temperaturu pranja pri 75 ºC. To je odlično za uklanjanje zagorjele masnoće s tava. To je također i higijensko pranje jer se pere na višoj temperaturi nego što bi to mogli ručno prati a da se ne opečete.

 • Automatski program pranja –  strojevi s ugrađenom inteligencijom poznatom kao "fuzzy logic" mogu prilagoditi pranje ovisno o posuđu.  Senzorska tehnologija otkriva veličinu i jačinu zaprljanosti posuđa i tada automatski izabire optimalno pranje, ispiranje i sušenje kako bi se dobio savršeni rezultat. 

 • Sušenje - sve perilice uključuju period sušenja korištenjem preostale topline iz pranja ili preko zagrijanog zraka koji cirkulira pomoću ventilatora. Zagrijani zrak je brži i energetski učinkovitiji.

Buka

Kako je perilica posuđa obično smještena u kuhinji gdje ljudi jedu, rade ili se zabavljaju važno je da ne stvara veliku buku tokom rada. Za perilice ispod 55 dB (decibela) smatra se da su tihe. Miele s 42 dB i AEG s 44dB su najtiše perilice.

Energetska učinkovitost

Od 1999 godine uvode se oznake energetske učinkovitosti za perilice. To vam omogućuje da usporedite performanse pranje, potrošnje energije i učinkovitost sušenja. Najlošija oznaka je G a najbolja A.  Perilice s trostrukim A su bile rijetkost prije, dok su sada širom dostupne.

Dodatne mogućnosti

Smještaj posuđa

Perilice sada nude fleksibilne košare i police koje vam omogućavaju da smjestite nezgrapno i prljavo posuđe kako bi postigli najbolje rezultate pranja.

Display

Što je perilica profinjenija to će vas više informirati što se događa sa vašim posuđem.

LED display

Ovisno o složenosti vaše perilice ona će imati sljedeće mogućnosti:

 • Indikator stanja programa – LED display pokazuje trenutačni program pranja u određenom vremenu.
 • Preostalo vrijeme -  display odbrojava preostalo vrijeme određenog programa pranja, što je idealno za planiranje vremena.
 • Odbrojavanje -  display pokazuje koliko je vremena potrebno za odgođeni početak pranja prije nego što program počne.

Indikator filtera, sredstva za sjaj i zamjena soli -  display pokazuje kad je potrebno očistiti filter za vodu kad je potrebno zamijeniti sol za omekšivanje vode i sredstva za sjaj.

 
    

 
 
 

 

 

Copyright © 2007 Tehnomagazin.com
Terms & Conditions                                        Privacy Policy                                                Impressum